Margaux en Louis in serre

Louis en Margaux namen Tuinen Dewulf over

“We zijn dankbaar dat we een goed gerund bedrijf mogen verderzetten”

Het nieuws dat Tuinen Dewulf uit Boezinge (Ieper) tachtig jaar bestond, trok onze aandacht, temeer omdat tegelijk ook de overname van het bedrijf werd aangekondigd. Sinds begin vorige maand hebben Louis De Ganck en Margaux De Coninck de teugels in handen gekregen, maar Geert Dewulf en zijn echtgenote Christiane Lobeau helpen hen nog een eindje op weg. Omdat een interview met vier personen moeilijk leest, had ik een gesprek met Margaux en Christiane. Maar eerste legde Geert me uit hoe dit groenvoorzieningsbedrijf annex boomkwekerij gegroeid is.
Patrick Dieleman
 

Christiane, Geert, Margaux en Louis

80 jaar vakmanschap

Frans Dewulf, de vader van Geert, leerde begin de jaren veertig de stiel bij een hovenier in Kortrijk en volgde er ook zondagslessen aan de stedelijke tuinbouwschool. Nadien startte hij samen met zijn broer Willy een bloemisterij in Boezinge. Het bedrijf groeide snel en ze begonnen ook met tuinaanleg en -onderhoud. Die activiteit kreeg in 1954 nog een extra boost toen ze het Bellewaerdepark mochten aanleggen. “Zo zijn we in de jaren zestig en zeventig stelselmatig in de openbare werken gerold, zowel aanleg als onderhoud. De boomkwekerij is parallel daarmee gegroeid. Wellicht kwam er ook vraag vanuit de export van bloemisterijproducten, die mijn nonkel Willy voor zijn rekening nam.” In 1981 werd het bedrijf gesplitst. Willy ging zich toeleggen op de detailverkoop van bloemen en planten, terwijl Frans de boomkwekerij en het tuinaanlegbedrijf verderzette. In datzelfde jaar stapte Geert mee in het bedrijf. Hij werkte toen samen met zijn broer Hendrik, die tuinarchitect is. Die gaf in de jaren tachtig de impuls om bamboe te kweken en verhandelen, wat toen een opkomende tuinplant was. In 2003 verliet Hendrik de firma om een bureau voor tuinarchitectuur op te starten. Ook Frans trok zich dat jaar terug en Christiane kwam toen mee in de zaak. “Ik ben toen gewoon in de kwekerij ‘gesmeten’”, zegt Christiane, “maar dat is de beste leerschool” (waarbij ze lachend naar Margaux kijkt). “Ik heb dat heel graag gedaan. Bomen en planten interesseerden me enorm.” Daarop reageert Margaux: “De mensen komen ook écht voor Christiane.” Geert leg uit dat ze particuliere verkoop doen, maar geen tuincentrum zijn. “We willen klanten goed informeren en adviseren, met een persoonlijkere aanpak dan in een tuincentrum. Dankzij onze ervaring in de tuinaanleg weten we perfect welke planten het goed doen in welke regio. We ondervinden dat de mensen dat advies appreciëren en nadien ook terugkomen.” 

Geert, Christiane

Op zoek naar overnemers

Geert en Christiane hebben twee dochters en een zoon, maar omdat geen van hen het bedrijf zou verderzetten, gingen ze op zoek naar een geschikte overnemer. “Ons bedrijf staat op punt en we zijn altijd blijven investeren. Bovendien hebben we onze verantwoordelijkheid naar onze medewerkers. We hadden iemand aangesproken die links en rechts peilde naar interesse, en zo zijn we uiteindelijk bij Louis en Margaux terechtgekomen.” Margaux pikt in: “De vader van Louis heeft een kwekerij in Watou (Poperinge): ’t Graafschap. Louis werkte daar mee met zijn vader en nonkel. Ze focussen vooral op export en doen ook wat tuinaanleg. De ambitie om op te schalen, was er. Ze werkten ook al samen met Dewulf. Louis kwam thuis met het voorstel dat hij een mogelijke overname wou bekijken. Dat is natuurlijk een grote stap, zeker als je ineens met een dertigtal mensen moet samenwerken. We zijn beginnen nadenken, rekenen en hebben mensen betrokken om ons daarin te begeleiden. En er was ook een klik. Ik wil de rol van Christiane zo goed mogelijk overnemen. Louis is ‘on the field’ en volgt de verschillende ploegen op. We zijn enorm dankbaar voor alles wat Geert en Christiane ons leren. Dat is goud waard. Je hebt ook overnames waarbij ze de sleutel gewoon doorgeven met een ‘good luck’ erbij. Ook voor de medewerkers zorgt dit voor een vlotte overgang.” 
Al vertellende realiseert Margaux zich dat ze nog maar een kleine maand gestart zijn. “We hebben ondertussen al veel geleerd. We wonen nu op het bedrijf en ik heb mijn job opgezegd. Ik ben marketeer van opleiding, werkte nog deeltijds in Kortrijk, maar was ook al zelfstandig in bijberoep. Toen we hier in september voor het eerst kwamen kijken, voelden we ook al meteen dat het hier goed zit. Het is altijd een sprong in het duister, en we weten dat er risico’s aan verbonden zijn, maar het leven zou toch maar saai zijn als je niets durft te ondernemen. We beseffen de omvang van dit project; we pakken het dag per dag aan, één ding tegelijk.” Daarop uit Margaux nogmaals haar dankbaarheid naar Christiane. Die bevestigt dat ze nog tot 10 mei meewerkt in het bedrijf. Dan wordt het wat rustiger in de verkoop. “We zien dat het twee intelligente, enthousiaste en ondernemende mensen zijn”, zegt Christian. “Er zijn duizenden kleine dingen om door te geven. Sommige zaken zijn seizoensgebonden en kwamen dus nog niet ter sprake. Soms valt me plots iets te binnen dat ik nog moet vertellen aan Margaux. Gelukkig zijn er hier op kantoor ook enkele mensen die perfect op de hoogte zijn van de draai en de keer. Margaux zal zeker verder ondersteund zijn. En ik ben niet weg van de wereld.” Toen Christiane vertelde dat Dewulf ook veel autochtone bomen kweekt, realiseerde ze zich plots dat ze dit nog niet had uitgelegd aan Margaux. Daarop kon ik die overdracht van informatie over autochtoon materiaal en de bijhorende keuring live meemaken. Margaux schrijft alles op, zodat ze de info later gemakkelijk kan terugvinden. “Ik heb een vlugge leerling”, lacht Christiane, “dat doet er veel aan.” Christiane en Geert zijn ondertussen anderhalve km verderop gaan wonen. 
 

Uitdagingen

De grootste uitdaging die Margaux ziet, is het niveau van klantenbeleving dat Christiane en Geert creëren. “Het eerste wat mensen vragen is of Christiane er niet is. Ze loopt mee met de klanten, kent alle Latijnse namen en weet alles perfect staan.” Christiane pikt daar direct op in: “Ik heb Margaux al enkele keren moeten zeggen dat ze zich geen zorgen moet maken, dat ze hier amper enkele weken rondloopt en geduld moet hebben. Ze moet niet willen lopen vooraleer ze kan stappen, maar het is goed dat de nieuwsgierigheid er is.” Een andere uitdaging is het opvolgen van de werven en het zorgen dat wat gepland en beloofd is, goed uitgevoerd wordt. “En verder uiteraard het financiële luik. De eerste jaren zullen extra spannend zijn, maar alles is goed begroot en berekend, alles loopt… Ik vind dat we al veel gedaan en geleerd hebben in die maand. Als het zo voortgaat, komt het helemaal goed.”
Het is de bedoeling dat Louis zo goed mogelijk Geert gaat vervangen. “Ook dat is een gigantische uitdaging. Geert beschikt over ongelooflijk veel kennis en die zit allemaal in zijn hoofd: de planning, de medewerkers,… Louis zegt soms dat hij wel eens in Geert zijn hoofd zou willen kijken. Louis moet nu alle projecten leren kennen, maar het zijn er veel. Bovendien komen er nieuwe aanvragen binnen en moet hij soms kiezen of hij zich op de nieuwe concentreert of op de lopende projecten. Louis bezoekt samen met Geert heel veel lopende werven, om die zo goed mogelijk te leren kennen en zo zijn sterktes te benutten. Louis is heel sterk met cijfers en het zoeken van statistische verbanden. Hij moet zichzelf ook tijd geven. Louis is een echte ‘machineman’. Soms moet hij de verleiding weerstaan om zelf in een kraan te springen en te helpen op een werf. Maar er zijn te veel andere zaken die nu prioriteit hebben. Het is voor hem ook wel een hele overgang, omdat hij tot voor kort zelf met zijn vader en nonkel buiten werkte. Dat maakt dat hij ook weet hoe lastig het is voor de medewerkers, wanneer het weer tegenslaat.” 
Een volgende uitdaging is het vinden van een opvolger voor een medewerker die binnenkort met pensioen gaat. Christiane spreekt met veel waardering over hem. “Een hoop ervaring die moet vervangen worden. Maar eens stopt het. De juiste vervangers vinden, ook dat is een van de grote uitdagingen.” Margaux bevestigt dat. “We hebben een projectleider nodig voor de opvolging en planning van de particuliere aanleg- en onderhoudsprojecten en projecten bij kmo’s. Maar we willen ook dat wie erbij komt binnen het team past.” Margaux is blij dat ze nog op Christiane kan terugvallen, ook om prioriteiten te stellen op drukke momenten. De overname had al wat weerklank in de regionale pers, wat ook een stroom van telefoons veroorzaakte van interimkantoren en dergelijke. Leidinggeven is niet nieuw voor Margaux. “In een van mijn vorige jobs was ik verantwoordelijk voor een heel team en we werkten soms ook nog met stagiairs. In 2019 bracht ik een merk van zwemshorts uit, gemaakt van gerecycleerd materiaal van petflessen. Ik heb alles zelf gedaan: productie opgezet in het buitenland, de collectie ontworpen, winkels gezocht,…. Hoewel ik nog jong ben, heb ik toch al veel gedaan. Het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Ik val niet te temmen! Mijn laatste werkgever zei dat ook. Ik was altijd al twee stappen verder; die mentaliteit zit er gewoon in. En Louis is een beetje hetzelfde.”
Uiteraard moeten Louis en Margaux eerst het bedrijf door en door leren kennen, maar in hun achterhoofd spelen toch al enkele ideeën. We willen wat we nu doen zeker even goed blijven doen en proberen om nog wat zaken te optimaliseren, zoals de kwekerij verder mechaniseren. “Dat is ook een passie van Louis. Ook zijn vader is ermee bezig. Verder willen we de kwekerij in Watou sterker betrekken bij particuliere projecten. En als we nog wat extra mensen kunnen aantrekken, zouden we nog wat meer kunnen groeien in de markt van private tuinen. Dergelijke projecten vragen nog meer opvolging omdat de klant de werf alle dagen ziet. Maar we merken dagelijks dat dit bedrijf goed gerund wordt. We kunnen alleen maar dankbaar zijn dat we het op deze manier toevertrouwd krijgen.”
 

Louis en Margaux

Wie zijn Louis en Margaux De Ganck?

Op 11 maart 2025 zijn Louis De Ganck en Margaux De Coninck in Tuinen Dewulf uit Boezinge gestapt, dat ze hebben overgenomen van Geert en Christiane Dewulf-Lobeau. Ze hebben twee kindjes, Cilou (3) en Ludovic (1,5).
Tuinen Dewulf legt zich vooral toe op tuinaanleg en -onderhoud, met een belangrijk aandeel openbare werken. De boomkwekerij beslaat zowat acht ha. Ze kweken onder meer laanbomen, taxus, Osmanthus, stamrozen, diverse soorten Prunus en ook allerlei sierstruiken in container, die deels verkocht worden in de eigen thuisverkoop.