man bewerkt bodem

Online tool helpt kwaliteit tuinbodems verbeteren

Het Departement Omgeving lanceert een nieuwe tool, die de Vlaming moet helpen om de bodemkwaliteit in zijn tuin te verbeteren. Dat is goed voor de klimaatbestendigheid van gronden in heel Vlaanderen, klinkt het, maar je doet er ook zelf je voordeel mee, want een betere bodem zorgt voor meer biodiversiteit en een aangenamere tuin.

Bron: Belga
 

De 'bodemmodule' is voortaan een onderdeel van het groenblauwpeil, een bestaande, bredere tool die aanbevelingen geeft om onder meer gebouwen, parkeerplaatsen, infrastructuur en bijhorende (openbare) ruimte klimaatbestendiger te maken. Nu wordt ook de particulier met een eigen tuin aangespoord om een duit in het zakje te doen. Vlaanderen telt immers meer dan 2 miljoen tuinen, die samen goed zijn voor 12,5 procent van de totale oppervlakte. Ter ver gelijking: 'slechts' 2,9 procent is natuurgebied en 10 procent is bos.
Concreet zal je met de bodemmodule online kunnen nagaan welke bodem je (wellicht) hebt in je tuin en hoe gevoelig die is voor droogte of erosie. Dat gebeurt op basis van bodemkaarten en andere databanken waarover de overheid beschikt.
Wie het ziet zitten om zelf even de handen vuil te maken, kan ook met enkele fysieke testen aan de slag en meer gedetailleerde informatie verkrijgen. Een hoopje aarde uitgraven en bevochtigen kan je helpen de textuurklasse te bepalen, het leven in je bodem waar te nemen en de infiltratiecapaciteit ervan na te gaan. De tool kan je vervolgens advies geven om de situatie te verbeteren.

 

Samen het verschil maken

"We kunnen samen echt een verschil maken door te investeren in onze tuin", zegt Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V). "Dat is beter voor de biodiversiteit en de klimaatbestendigheid, en we ontlasten er ook ons rioleringsstelsel mee. Daar moeten we nu steeds meer geld aan uitgeven omdat we vaker worden geconfronteerd met hevige regenval."
Mogelijke tips die je vanuit de tool krijgt, gaan van het gras wat langer laten staan, over het inzetten van bloemenmengsels tot het planten van een boom. "In de eerste plaats zorgt dat ook al voor een aangenamere tuin", zegt Brouns. "Het is fijner vertoeven in een groene tuin waar ook water alle kansen krijgt. Men beseft vaak niet wat je zelf kan doen voor een klimaatbestendigere tuin. Of men legt kunstgras aan of verharding om zo weinig mogelijk onderhoud te hebben. Ik begrijp dat wel, maar groene tuin heeft natuurlijk nadelen."