Napels vanuit het hotel

Sierteelt en ander schoons in Napels

Van 31 januari tot en met 5 februari gingen we met de bloemistenkring Zaffelare – Waasland op studiereis naar de regio rond Napels in Italïe.
Tekst en beelden: Kurt Bracke, voorzitter bloemistenkring Zaffelare - Waasland

Bij onze aankomst in Napels op vrijdagvoormiddag werden we op de luchthaven onder een stralende zon opgewacht door onze Nederlandstalige gids. Na een wandeling door het historische centrum kregen we Napolitaanse pizza voorgeschoteld als middagmaal. Na de middag brachten we een bezoek aan het oude Napels ondergronds om van daaruit verder Napels te voet te ontdekken. Op het Maradona pleintje zagen we dat Maradona voor de Napolitanen nog steeds Dio Maradona (God) is.
 

Maradona pleintje Napels

Bedrijfsbezoeken

Op dag 2 stonden er 2 bedrijfsbezoeken gepland
Agria Fiorita teelt op 45.000 m² met 50 arbeiders heeft Hortensia als hoofdteelt. Er wordt hoofdzakelijk in witte P19 gekweekt. Ze hebben ook een cash & carry. Daarnaast importeren ze tropische planten uit Costa Rica, China, Taiwan en Guatemala, waaronder Ficus ‘Ginseng’ (een soort bonsai), Sansevieria, Pachira (met gevlochten stam), Beaucarnea, Dracaena, Schefflera en Poinsettia. Deze worden dan verder opgekweekt. Als tweede teeltlaag worden hangplanten gekweekt, met name Epipremnum en Nephrolepis.
Bij Floricoltura Pisapia werden we ontvangen door de sympathieke en grappige Gennaro. Samen met zijn broer baat hij het 80.000 m² grote bedrijf uit. Ze hebben 50 mensen in dienst op 3 locaties. De hoofdteelt is Hortensia, voornamelijk de blauwe en roze variëteiten. Daarnaast ook nog Zantedeschia. Als kamerplanten telen ze Philodendron en Cissus rotundifolia aan mosstokken. Ook Zamioculcas, Anthurium, Spathiphyllum en Gardenia zitten in het assortiment. Ook hier was er een tweede teeltlaag met hangplanten, namelijk: Chlorophytum, Asplenium parvati, Platycerium en Tradescantia ‘Nanouk’. Tijdens de warme zomermaanden (tot 40°) kunnen de serres worden gekoeld door een Pat en Ven koelingssysteem, waarbij water door een soort honingraatgevel naar beneden loopt en grote ventilatoren de koele watertemperatuur door de serres stuwen.
 

Heel wat te bekijken

Er werd ook tijd uitgetrokken om de regio te bekijken. In de namiddag van dag 2 bezochten we de oude stad Pompeï. Die werd in 79 na Christus volledig bedolven onder lava tijdens een uitbarsting van de Vesuvius. Hierdoor is het nu één van de best bewaarde Romeinse steden. Je wandelt er door de steegjes van toen, bezoekt het amfitheater, geniet van de zon op een trapje op het dorpsplein, … Je waant je hier 2000 jaar terug in de tijd. 
Dag 3 was deels vrij, voor een verkenning op eigen initiatief. Na de middag bezochten we Reggia di Caserta, een voormalige koninklijke residentie met tuinen geïnspireerd op Versailles en een 3 km lang aquaduct, dat de fonteinen van water voorziet.
Op dag 4 ging een deel van de groep naar de buitenwijk Scampia, om daar met een gids de antimaffia tour te doen. Daarmee steunden ze meteen ook een vereniging van mensen die positief bijdragen en zorgen dat de maffia geen voedingsbodem meer vindt. De andere groep werd door de bus halfweg de Vesuvius gedropt om de laatste kilometers te voet te beklimmen. Eénmaal boven (1281m) hadden we een mooi zicht in de krater en op de stad Napels.
 

de groep in Pompei

Pot- en hangplanten

In de namiddag werden we bij Iodici hartelijk verwelkomd door Giuseppe Iodici, samen met zijn vader en jongere broer. Dit bedrijf beschikt over 17.000 m² glas, 20.000 m² buitenruimte en 13 medewerkers. Ook hier wordt in witte potten geteeld, onder meer: Yucca, Croton, Sansevieria, Pachira, Dracaena en Ficus Ginseng. Opvallend was de teelt van Euphorbia Milii ‘Charlotte’. Deze worden geïmporteerd uit Costa Rica en Honduras. Ook hier was er een tweede teeltlaag met hangplanten zoals Nephrolepis, Ficus ‘Sunny’, Aeschynanthus ‘Mona Lisa’ en kleinbladige klimop. Onder kappen worden voornamelijk Rhododendron ‘Cosmopolitan’ en Hedera helix geproduceerd. Voor de verwarming werd restafval van olijven gebruikt, in combinatie met hout.

Amalfikust

De volgende dag trokken we met de bus naar het schiereiland Sorrentina, met een eerste stop in het mooie kuststadje Sorrento, dat onder meer bekend is voor zijn citroenplantages. Na een vrij moment reden we met de bus verder richting Amalfi met onderweg enkele korte fotostops. De Amalfikust is nu eenmaal één van de mooiste kustlijnen van Europa. Aangekomen in Amalfi kregen we een heerlijk middagmaal van verse vis voorgeschoteld op een zonnig terras langs het water. De vis kon als het ware vanuit de zee op ons bord springen. Voor ons laatste avondmaal kregen we een korte wandeling voorgeschoteld om uit te komen in Pizzeria ‘Il Tempio di Maradona’, jawel, een restaurant volledig gewijd aan Maradona.
Op de laatste dag vertrokken we na het ontbijt onmiddellijk met de bus naar de luchthaven. Kort na de middag landden we op Schiphol en in de vooravond kwamen we thuis met enkele zeer mooie herinneringen, dit dankzij Hubert De Vriendt, die deze mooie reis voor ons heeft uitgestippeld.
 

De Amalfi kust