controleur bekijkt planten voor verzending

Vegaplan audits, wat kan er verkeerd lopen?

De Europese richtlijn 2009/128 betreffende een duurzaam gebruik van pesticiden verplicht land- en tuinbouwers al tien jaar tot het toepassen van geïntegreerde gewasbescherming (IPM). Ze moeten dit ook laten certificeren. De eenvoudigste manier is om dit via Vegaplan te laten verlopen, onder meer omdat hun lastenboek het volledig geldende wettelijk kader omvat, waaronder de IPM-regels. De gecertificeerde telers is dus in orde met zowel regionale IPM eisen als met de regels van het FAVV, zoals traceerbaarheid en Q- organismen. Het jaarverslag van Vegaplan leert dat er nog ruimte is voor vooruitgang. 
Patrick Dieleman

Volgens het Jaarverslag 2023 van Vegaplan werden in 2023 in totaal 377 siertelers gecertificeerd voor Vegaplan Standaard NET, waarvan 28 voor de handel. Dit is een stijging van 9,9% ten opzichte van 2022. Het jaarverslag geeft ook een overzicht van de meest voorkomende non-conformiteiten die tijdens de Vegaplan Standaard NET-audits werden vastgesteld.
 

Wat kan verkeerd lopen?

De tabel op pagina 20 toont de non-conformiteiten per beoordelingsniveau. De niveau 1 eisen moeten alle conform zijn, de niveau 2 eisen moeten voor 80% conform zijn en de niveau 3 eisen zijn aanbevelingen. Dat zijn goede praktijken, maar niet verplicht. Bij een eerste audit moeten de non-conformiteiten van niveau 1 binnen de drie maand worden weggewerkt. Bij een verlengingsaudit moet dit binnen de maand om het certificaat te behouden. Telkens wordt het percentage van het totaal aantal audits weergegeven, waarbij die eis van toepassing was. Het loont zeker de moeite om deze tabel grondig te bekijken met het oog op een volgende (driejaarlijkse) audit.

tabel met meest voorkomende non-conformiteiten