IPM - gewasbescherming - bufferzone - foto AVBS

Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken 2025 goedgekeurd

Op vrijdag 4 april keurde de Vlaamse regering de lijst met goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken definitief goed. Zo kan in 2025 gekozen worden uit 17 goede praktijken. Enkele zijn ook toepasbaar in de sierteeltsector.

Caroline Van der Heyden, adviseur studiedienst Boerenbond

De volledige lijst van technieken vind je onderaan dit artikel

Voor de techniek 'bijbemesting na advies' was er bij de principiële goedkeuring opgenomen dat de bemestingsadviezen nog moesten gehomologeerd en gestandaardiseerd worden door ILVO. Dit is nu gebeurd, waardoor deze techniek definitief mee opgenomen wordt. Daarbij is er de voorwaarde bijgekomen dat deze techniek niet kan toegepast worden in de groene bestemmingen binnen SBZ-H (habitatrichtlijngebieden).

Aan sommige van de maatregelen worden voorwaarden gekoppeld, zoals de minimale aanhoudperiode van vanggewassen of dat ingezaaide wintergranen het jaar daarna moeten blijven staan als hoofdteelt. Voor onderstaande technieken  zijn de voorwaarden wat ruimer geformuleerd. Daarnaast kan de minister via een ministrieel besluit nog verder specifiëren op welke wijze de goede bodem-, teelt- en bemestingspraktijken aangevraagd en gestaafd moeten worden. 

Injecteren mengmest - foto AVBS

Bemesting na advies

Het perceel mag geen grasland zijn. Daarnaast mag het ook niet gelegen zijn in groene bestemmingen gelegen in SBZ-H (habitatrichtlijngebied). Als op het perceel voor het zaaien of planten meststoffen opgebracht worden, bedraagt de hoeveelheid meststoffen - uitgedrukt in werkzame N - die dan opgebracht wordt maximaal 70% van de hoeveelheid werkzame N die op het perceel in kwestie in het jaar in kwestie opgebracht mag worden, conform de bepalingen van het Mestdecreet van 22 december 2006. 

Als de land- of tuinbouwer na het zaaien of planten op het perceel in kwestie nog meststoffen wil opbrengen, gelden de volgende voorwaarden:

a) de meststoffen worden ten vroegste veertien dagen na het zaaien of planten opgebracht;

b) voorafgaand aan de bemesting wordt een stikstofanalyse met bijbehorend bemestingsadvies uitgevoerd, dat voldoet aan de volgende voorwaarden:

1. de staalname wordt voorafgaandelijk aan de Mestbank gemeld via een internetloket dat de Mestbank ter beschikking stelt;

2) de stikstofanalyse met bijbehorend bemestingsadvies wordt uitgevoerd conform de mestregelgeving;

c) de landbouwer zorgt ervoor dat de hoeveelheid meststoffen die in het bemestingsadvies worden geadviseerd, op het perceel in kwestie niet wordt overschreden;

d) als de hoeveelheid meststoffen die op basis van het bemestingsadvies wordt geadviseerd, in voorkomend geval verhoogd met de hoeveelheid meststoffen die voorafgaand aan het advies al op het perceel werd opgebracht, lager is dan de hoeveelheid N die op het perceel in kwestie opgebracht mag worden volgens het Mestdecreet, dan mag het verschil hiertussen niet op een ander tot het bedrijf behorend perceel opgebracht worden. 

Onbeteelde stroken

Onbeteelde stroken zijn stroken die bestaan uit de wendakker, de vrije werkgangen en de andere delen van het perceel die vrij blijven van de hoofdteelt maar niet de beschermingsstroken, beheerovereenkomsten,  …  ​Op het perceel zijn één of meer onbeteelde stroken aanwezig die, zodra de hoofdteelt ingezaaid of geplant wordt tot wanneer de hoofdteelt volledig geoogst is, altijd minimaal 15% van de totale oppervlakte van het perceel beslaan. Daarnaast moet het vanggewas uiterlijk 14 dagen na het aanplanten of inzaaien van de hoofdteelt ingezaaid worden (indien voor 1 april, vanggewas uiterlijk op 15 april). Bij een volledige of gedeeltelijke oogst van de hoofdteelt uiterlijk op 15 september, wordt op de geoogste delen uiterlijk veertien dagen na de oogst en uiterlijk op 15 september een vanggewas ingezaaid. Het maaien van het vanggewas en het afvoeren van het maaisel van het vanggewas is toegestaan​. Er worden geen dierlijke mest en geen andere meststoffen toegediend op de teeltvrije wendakker​. De hoofdteelt wordt bemest met kunstmest via bandbemesting, rijbemesting, druppelbevloeiing of via een bemestingstechniek waarbij de kunstmest minstens even precies geplaatst kan worden als bij een bemesting via bandbemesting, rijbemesting of druppelbevloeiing. 

De lijst met alle goedgekeurde technieken

  • het inzaaien van een vanggewas voor 15 september 
  • het inzaaien van een vanggewas voor 15 oktober 
  • het onderzaaien van een vanggewas bij maïs
  • het inzaaien van een nateelt wintergranen uiterlijk op 15 oktober
  • het inzaaien van een nateelt wintergranen uiterlijk op 15 november
  • het inzaaien van een nateelt wintergranen uiterlijk op 15 oktober na tussenteelt vanggewas
  • het inzaaien van een nateelt wintergranen uiterlijk op 15 november na tussenteelt vanggewas
  • het inzaaien van een nateelt winterkoolzaad uiterlijk op 15 september
  • het inzaaien van onbeteelde stroken
  • het afvoeren van oogstresten van doperwten, rodekool, bloemkool, spruitkool of broccoli
  • het afvoeren van oogstresten van suikerbieten, courgette, savooikool of wittekool
  • het afvoeren van oogstresten van teeltgroep aardbeien, ijsbergsla, prei, koolrabi, Chinese kool, voederbieten, stamslaboon, bladselder, bleekselder, rode biet, knolselder, knolvenkel, boerenkool, groene selder of venkel
  • het afvoeren van oogstresten van chrysanten, sla, spinazie, schorseneren, witloof, andijvie, koolraap, veldsla, raketsla of wortelen
  • het onderwerken van stro
  • doorgroeien van oogstresten van bloemkool of rodekool
  • doorgroeien van oogstresten van savooikool of wittekool
  • bijbemesten na advies 
     
Boomkwekerij - foto AVBS